Corona-kulturel fastelavn i Stenvad


I Stenvad bliver der handlet hurtigt på idéer. I løbet af blot to dage blev et historisk arrangement stablet på benene for 23 børn og deres voksne. Det hele blev afviklet på sikker Corona-manér.  

”Da jeg afleverede min Superhelt-udklædte datter i Fjellerup Børnehave fredag morgen, fik jeg en hurtig idé. Alt det med tøndeslagning, udklædning, boller og snolder er så hyggeligt, og vi plejer at have tradition for at slå katten af tønden i Stenvad Skyttehus. I år var det kun børnehaven, der valgte at gennemføre fastelavn i små grupper. De større børn måtte undvære. Det ville jeg gøre noget ved!”

Sådan fortæller Kristina Højholt om den indskydelse, der straks fik hende til ringe til brugsuddeleren i Dagli’Brugsen i Ørum. Han var med på idéen og ville gerne sponsorere slikposer.

Kristina oprettede et spørgsmål i Stenvads Facebookgruppe: Er der nogen, der har sjove anekdoter om Stenvads gamle huse, og er der én, der vil bage fastelavnsboller? Der var hurtigt bid, og den historiske fastelavnsskattejagt hurtigt form.

En historisk vandring for børn

Med Poul Mønster bog ’Håndværkere og handelsfolk i Stenvad” blev Kristina Højholt hjulpet godt på vej, og resultatet blev et fastelavnsløb med seks poster fordelt rundt i byen – på byens torv, ved mejeriet, det gamle slagtehus, Stenvad Mosebrug, Stenvad Kirke og Stenvad Station, hvor Kristina selv bor med mand og børn – og hvor der var slikposer og fastelavnsboller til de 23 børn og deres familier. Posterne var klar fra kl. 10, og familierne bevægede sig rundt i byen på forskudte tidspunkter, så ingen forsamledes, som vi jo desværre ikke må.

Undervejs blev børnene klogere på byens historie. De lod sig blandt andet dupere over, at Stenvad har haft sin egen isfabrik, at der på et tidspunkt kun fandtes én telefon i byen, at en streng slikmutter solgte slik i en forgang, at børnene om søndagen tog bad under byens eneste brusere på Mosebruget, at byens folk selv betalte og gravede sten op ude på marken for at kunne bygge Stenvad Kirke, og at der er ridset bogstaver ind i stationens mursten, fordi nogen måske har kedet sig, da toget var forsinket.

Børnene fik også mulighed for at løbe over marken, hvor en anden af byens ildsjæle havde hængt små vinterferieaktiviteter ud i hækken: fuglefrø med opskrift til, hvordan man laver fuglekugler Jo, i Stenvad ved man, at man skal være god ved både børn og dyr.

”Med dette arrangement har vi igen bevist, at vi kan rykke på en idé, hvis vi vil. Der er altid nogle, som gerne vil være med – glade deltager, glade hjælpere og et lokalt handelsliv, som er med på at gribe og støtte op om idéerne. Det har været virkelig meningsfuldt og sjovt at fortælle byens historie på denne måde, og det gør jeg meget gerne igen – Corona eller ej,” afslutter Kristina Højholt.


Har du også noget du vil fortælle om livet i midten af Norddjurs – en god historie, et fantastisk sted eller noget helt tredje. Kontakt os for at høre hvordan du kan bidrage.

, ,